Dünya Kupası U20’ye 4 takım ile katılan Afrika, bu takımların 3’ünü üst tura taşıdı. Gelecek adına önemli mesajlar veren bu takımların oyun tarzı ve oyuncularından kısaca bahsedeceğim.

Senegal

Senegal, AFCON U20 finalisti olarak yükselişteki genç antrenör Youssouph Dabo yönetiminde kupaya katıldı. Rakibe göre şekil alabilen kağıt üzerinde 4-2-3-1 olarak görünen ve dinamik bir şekilde formasyon değiştirerek 4-3-3 ve özellikle 4-4-2’ye dönebilen bir takım oyunu oynadı. Rakibe göre şekil alabilen yapısıyla hep merkezi hem de kanatları oldukça aktif kulandı grup aşamasında. Sadece yetenekli ayakları ile değil antrenör ile de dikkat çeken bir takım olduğunu bu turnuvada da gösterdi.

Hocadan bağımsız olarak Afrika U20 jenerasyonun en yetenekli ayaklarından birçoğuna sahip olan aslanlar, Ibrahima Niane gibi Metz klübünde boy gösteren ve pazarını çoktan oluşturmuş oyunculara sahip olmasının yanında henüz Senegal’den dışarı çıkmamış Dion Lopy, Moussa Ndiaye, Sagna ve Badji gibi isimlere de sahip. Ndiaye ile arkadan rahatça top çıkaran takım özellikle Lopy üzerinden oyunun kontrolünü ele alıyor ve Lopy hücum etkinliği dışında süpürücü özelliği ile takımına defansif güç de kazandırıyor. AFCON U20’de gösterdiği performansın üzerine koymaya devam ediyor. Badji atletik yapısı ile defans hattını yıpratıyor, forveti ikileyen Ciss’e ve Sagna’ya alan açıyor. Komple bir takım olgusuna sahip olan Senegal de aksayan yer olarak sağbek örnek verilebilir ilk iki maçda Dionkou oynasa da pek etkili olamadı ve son maç yerine Mendy yer aldı.

Nijerya

En iyi üçüncüler kontenjanı ile üst tura çıkan ve Senegal’in rakibi olan kartallar Paul Aigbogun önderliğinde çalkantılı bir performans gösterdi. İlk maçta görece zayıf Katar karşısında şov yapan Nijerya’da takımda öne çıkan oyuncular sol koridoru çok iyi kullanan ve turnuva sonrası İsrail Ligi takımlarından Maccabi Haifa’ya transfer olacak kaptan Udo Utin performansı ile alkış topladı.

İkinci sınavına ABD karşısında çıkan takım, 2-0’lık mağlubiyet aldı, daha temkinli bir oyu anlayışı ile sahada olan Nijerya Offia ve Effiom gibi iki yetenekli kenar oyuncusundan daha fazla rol bekledi, hücumsal açıdan biraz zayıfladı takım doğal olarak. Oyuna sonrada giren (genelde onradan giriyor U20’de) Okon takımı hareketlendirse de yeterli olmadı. Son maçda Ukrayna ile berabere kalarak üst tura çıktı. İlk iki maçda performans testleri sıkıntısı yaşayan takımın sağ stoperi Ogbu forma giyemese de son o da şans buldu. Offia, Effiom, Ozornwafor, Utin, Dele-bashiru ve Kingsley Micheal iyi performans sergileyen yetenekler oldu diyebiliriz. Takım avantajlarından biri de 11’de başlayan 3 oyuncunun (Utin, Ozornwafor ve Effiom) Enyimba altyapısı çıkışlı olması, takımın hocası Paul Aigbogun eski bir Enyimba antrenörü ve bu oyuncuları yakın bir ilişkisi var, oyuncuları iyi tanıması bir avantaj sayılabilir.

Mali

Afrika’nın diğer kartalları ise buraya AFCON U20 2019 şampiyonu olarak geldi. U17’de beraber çok başarılı oynayan jenerasyon AFCON’da ve burada o oyunu bir türlü beceremese de yoluna devam ediyor. AFCON’da yarı finali ve finali penaltılarla geçen ve finalde karşılaştığı Senegal’e gruplarda 2-0 yenilen ama nihayetinde kupayı alan Mali aynı istikrarsız oyun ile burada gruplardan çıkmayı başardı. Mamoutou Kane önderliğinde tatmin etmeyen bir oyun ve bireysel becerilerle, Panama gibi görece zayıf bir takıma puan kaptırarak, Fransa’ya yenilerek tek Arabistan galibiyet ile gruptan çıktı.

Belki de takımın en yeteneklisi Hadji Drame kendi profiline ters olan bu younda oldukça etkisiz kaldı ve son iki maça yedek başladı. Salzburglu Koita ve Camara’nın  önderliğinde hücum yollarında ne olursa olsun tehlikeli bir takım olabiliyor. Konte, Ndiaye, stoper Diaby  ve iki Traore de oldukça dikkat çekici isimler.

Güney Afrika

Gruptan çıkan Afrika takımlarının oyunu ile gölgede kalan Bafana Bafana, bu turnuvaya AFCON U20 üçüncüsü olarak ve iyi bir savunma takımı olarak gelmişti. İlk maçta 5-2’lik ağır Arjantin yenilgisi ile darmadağın oldular. Antrenör Thabo Senong oyuncu tercihleri ile eleştiri oklarının hedefi oldu kıtada. Mabiliso’yu ilk etapda 11’de düşünmemesi, Ncobo’nun listeye alınmaması birkaç örnek olabilir bu duruma.

Kaos ortamında varlık göstermeye çalışan oyuncular arasında dikkat çeken oyuncu en başta Mkhuma oldu. Diğer isimlerde Apollis ve Foster da dikkat çekmeye çalıştı diyebiliriz.

Henüz yorum yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Football Analytics & Scouting 2019 © Tüm Hakları Saklıdır.