
Total Afcon U-20 Afrika Uluslar Şampiyonası’nı geride bıraktık. Moritanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuva, bizlerin güzel madenler çıkardığı verimli bir turnuva oldu. Pandemi sebebiyle taraftarların alınmadığı turnuvanın oyuncusu 8 Mart 2004 doğumlu Issahaku Abdul Fatawu oldu. Tanzanya’ya attığı muazzam golle gündeme gelen oyuncu daha 17sine yeni girmiş olmasına rağmen turnuvada göz doldurdu.
Turnuva şampiyonu Gana, en çok turnuvanın hayal kırıklığı olan ve çoğu futbolseverin daha fazla ilerleyeceğini düşündüğü Kamerun ile oynanan maçta zorlandı. Kamerun’un daha üretken olduğu maçta penaltı atışları sonrasında yarı final biletini alan taraf Gana oldu.
Turnuvaya etki eden en büyük etmenlerden biri de kesinlikle hakemlerdi. Temasa çok çok az izin verilen maçlar, sürekli oyunun durması ve oyunun akışına pek izin vermeyen hakemlerin otoriter olmak istemeleri kimi zaman maçın önüne geçti. Buna paralel olarak da oyuncuların mental anlamda zorlandığı anlar ortaya çıktı. Düdük çalma ve kart gösterme konusunda oldukça cömert davranan hakemlerin performansı da bu bağlamda dikkatlerden kaçmayan detaylardan.

Turnuvada gruplar bu şekildeydi.
- A grubunda ev sahibi Moritanya ve Mozambik grubun zayıf halkalarıydı. Mozambik turnuvaya puan alamadan veda etti. Moritanya ise sadece Mozambik’i yenip en iyi 3.ler grubuna katılmaya hak kazandı. Kamerun çok somut işler yaptı ve yukarıda da bahsettiğim üzere Gana’yı en çok zorlayan rakip olarak çeyrek finalde turnuvaya veda etti. Uganda ise gönüllerin şampiyonu sloganıyla Afrika’da yankılanıyor.
- B grubunda baktığımızda birbirleri arasında çok büyük segment farkları olmayan, diğer gruplara nazaran daha dengeli bir gruptu. Burkina Faso gruptan namağlup lider olarak çıktı. Namibya 1 puanda grubu sonuncu tamamlarken Orta Afrika Cumhuriyeti ve Tunus 4’er puanla grup aşamasını tamamladılar.
- C grubunda şampiyon Gana için işler biraz ters gitti aslında. 4-0’lık Tanzanya galibiyetiyle turnuvaya başlayan şampiyon, 0-0’lık Fas beraberliği ve 1-2’lik Gambiya mağlubiyeti sonunda grubu 3. olarak tamamladı ve en iyi 3.ler grubundan lider olarak çıktı. Fas, grubu namağlup lider tamamlarken Gambiya beklenmedik bir şekilde Gana’nın üzerinde 2. olarak grup faslını bitirdi. Bana göre turnuvanın en büyük hayal kırıklığı olan Tanzanya, bireysel bazda yetenekli oyuncuları olmasına rağmen takım olmayı bir türlü beceremediler ve onlar için kötü bir turnuva deneyimi oldu.

Gruplar sonrasındaki çeyrek final aşamasına geçecek olursak en çarpıcı maç Kamerun-Gana maçı diyebiliriz. Çoğu futbolseverin erken final olarak gördüğü bu maçta Kamerun uzatma dakikalarında öne geçse de bu üstünlüğünü koruyamadı ve Gana’nın eşitliği yakalaması sonrası penaltılara giden maçta gülen taraf Gana oldu.
Diğer maçlardaki sonuçlara baktığımızda Gambiya-OAC maçı hariç 90 dakika sonunda gülen taraf olmadı. Gambiya turnuvanın beklenmedik takımı olarak yarı finale kadar geldi ve grup maçlarında şampiyon Gana’nın bileğini bükmüştü. Çeyrek finalde de Orta Afrika Cumhuriyeti’ni 3-0 gibi net bir skorla mağlup ettiler.
Finalist Uganda, kısır geçen maçta Burkina Faso’yu penaltı atışları sonrasında eledi ve son olarak bir başka kısır geçen maçta Tunus Fas’ı penaltı atışları sonrası eledi.
Yarı final faslına Gana-Gambiya karşılaşmasıyla başlayalım. Gambiya, Gana’yı grup maçlarında mağlup etmeyi başarmıştı ama Gana bunu yarı final maçında onlara ödetti diyebiliriz. 34. Dakikada Percius Boah’ın attığı gol maçtaki tek gol oldu ve Gana finale yükseldi.
Yarı finalin diğer maçında Uganda-Tunus eşleşmesi vardı. Uganda’nın golcüsü ve turnuvanın gol kralı Derrick Kakooza’nın hat-trick yaptığı maçta Uganda güle oynaya finale çıktı. Uganda’ya karşı pek etkili olamayan Tunus, turnuvaya yarı finalde veda etti.
5 Mart 2021 tarihinde 3.lük maçı oynandı. Gambiya ile Tunus arasında oynanan maçta 3. olan takım penaltı atışları sonucunda Gambiya oldu. Bu turnuvada çok değerli oyuncuları vitrine süren Gambiya turnuvanın sürpriz takımıydı ve bunu da 3. olarak taçlandırdılar.
6 Mart tarihi geldiğinde artık büyük final günü gelmişti. Gana Ligi’nde Hearts of Oak takımında oynayan Daniel Afriyie, attığı 2 golle finalde yıldızlaştı ve mutlu sona ulaşan takım Gana oldu.
Bizler için de izlemesi çok zevkli olan turnuva ne yazık ki seyircisiz oynandı. Normalde Afrika’daki çoğu ligde belli bir yüzdeyle seyirci alınıyor ancak bu turnuvada seyirci kabul edilmedi. Geçtiğimiz turnuvalarda Liverpool’da oynayan Mane-Salah ikilisi gibi daha birçok isim bu turnuvalarda vitrine çıkmışlardı. Bu turnuvada da çok potansiyelli ve değerli oyuncuları izleme fırsatı bulduk.
Haydi sizlerle birlikte turnuvanın en değerli ilk 11’ine göz atalım:

Turnuva’nın en iyi ilk 11’ine baktığımızda hepsi ayrı ayrı çok değerli ve potansiyelli isimler.
Özellikle parantez açmamız gereken isimler şu şekilde:
Kamerun’un kaptanı Meyapya’nın defansif aksiyonlarındaki başarısı, kendine olan güveni, sigorta görevi görmesi ve defanstan aldığı toplarla atağı başlatabilme özelliği günümüz futbolu için çok değerli.
Sol bek Uganda’lı Aziz Kayondo herkes tarafından ilk maçında direkt olarak turnuvanın en iyi sol beki olarak yazılan bir isim. Hızı, atikliği, çevik oluşu ve özellikle hücuma destek veren yapısı Uganda’nın finale kalmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesi.
Mehdi El Moubarik benim ilgimi ilk maçta çeken bir oyuncu. Kısa sürede Avrupa’da ismi duyulacak kapasitede bir orta saha. Olması gereken yerde olması gerektiği kadar agresif. Tekniği ve özgüveni yüksek oyuncu Fas’ın orta sahasındaki en önemli isimdi ve neredeyse orta sahayı tek başına toparladı. Merkez orta saha rolünde gördüğümüz El Moubarik takımına 2 gollük de bir katkı verdi.
Turnuvanın kalecisi Danlad Ibrahim, Gana Ligi ekiplerinden Asante Kotoko’nun 4. kalecisi konumunda. Turnuva bittiği gibi çıkan transfer söylentileri duyuldu ve 2 Türk kulübünün Danlad Ibrahim ile ilgilendiğini öğrendik. İlerleyen dönemlerde resmi bir anlaşma olacak mı hep birlikte göreceğiz ancak bu turnuva onun hayatında yeni bir sayfayı açacak gibi gözüküyor.
Joffrey Bazie, Burkina Faso’nun kanat oyuncusu ve 2003 doğumlu. Topu kısa ve orta mesafelerde başarılı sürüşleri ve yaptığı somut işlerle bu ilk 11’e girmeye hak kazandı ve Burkina Faso’nun çeyrek finale çıkmasında en büyük pay sahiplerinden.
Derrick Kakooza turnuvanın gol kralı. Uganda’yı finale taşıyan isim o oldu dersek diğer arkadaşlarına gerçekten haksızlık etmiş oluruz. Benim şampiyonum Uganda. Uganda takımında da çok çok değerli oyuncular var. Bu ilk 11’e girmemiş olsalar da muazzam yetenekleri barındıran bir ülke takımı. Birazdan dikkatimi çeken ve bu ilk 11’de olmayan, potansiyeli yüksek futbolcuları paylaştığımda Uganda’dan da değerli oyuncuları göreceğiz.

Steven Sserwadda: Uganda’nın finale kalmasındaki en önemli etkenlerden biri takımın diri kalmasıydı. Buradaki büyük yükü de Sserwadda çekti diyebiliriz. İlk maçında bizlere ben buradayım mesajı veren Sserwadda’nın çok başarılı hareket kabiliyeti, top tutuşu ve ivmelenmesi göze çarpan özellikleri. Takımına verdiği 2 gollük katkıyı da göz önüne aldığımızda çok değerli işler yaptığını görüyoruz. Bence çok yönlü bir futbolcu, çeşitli rollere uyum sağlayabiliyor ve kesinlikle ileride forma şansı bulmaya devam edip doğru kariyer planlamasıyla daha da büyük işler yapacaktır. Uganda’nın Kampala City takımında top koşturan oyuncunun bakalım bir sonraki durağı neresi olacak.
Ivan Asaba: Ugandalı Sserwadda ile başladık bir diğer Ugandalı ile devam edelim yazımıza. Ivan Asaba turnuvanın çok değerli isimlerinden bir tanesi. Ters ayaklı kanat oyuncusu rolünde boy gösteren oyuncu çok kolay adam eksiltebiliyor. Rakip oyuncuyu dengesiz yakalayıp değerli pozisyonlar yaratabiliyor. 2003 doğumlu oyuncu büyük gelecek vadediyor.
Pascal Msindo: Pascal Msindo Tanzanya U20’nin sol bek oyuncusu. Azam FC’nin altyapısında oynuyor. Turnuvada göstermiş olduğu hem ofansif hem de defansif aksiyonlara baktığımızda çok somut işler yaptı. Bu düşüncemi de index puanının 199.3 oluşu destekliyor (Kayondo’nun index puanı 188). Tanzanya genel olarak Msindo’nun tarafı kullandı. Sol kanatta ters ayaklı bir kanat oyuncusu veya sol iç oynayan bir oyuncuyla birlikte oynarsa bulacağı alanlar daha da artacağı için verimi de artabilir. Öte yandan mental anlamda çok kuvvetli olarak gördüğüm oyuncu, teknik kapasitesini ve karar alma mekanizmasını biraz daha geliştirirse ileride ismini Avrupa’da duyacağımız bir Tanzanyalı olabilir.
Saidou Moubarak: Kamerunlu kanat oyuncusunun muazzam bir 1v1’de adam eksiltme becerisi var. Beklerin gerçekten korkulu rüyası oldu bu turnuvada Kamerunlu kanat oyuncusu. Kanattan gelerek harika işlere imza atabilecek kapasitede ancak bu turnuvada pek fazla gol tehdidi oluşturamadı. Topsuz oyundaki aksiyonlarını geliştirmesi gerekiyor. Eğer topsuz oyunda da gelişirse kulüpleri peşinden koşturacak bir kanat oyuncusu olacaktır.
Oumar Mbareck: Moritanya’nın turnuvada parlayan yıldızı olarak gördüğüm Oumar Mbareck ile yukarıda bahsetmiş olduğum Saidou Moubarak’ın tarzları benziyor. Oumar Mbareck içeri girip şans yaratmayı seven bir oyuncu ve turnuvada da defalarca bunu denedi. Top kontrolü ve ivmelenmesi en önemli iki özelliği olarak nitelendirebiliriz. 1v1’de rakiplerini kolayca eksiltebilen oyuncu bir de muazzam bir golle bu performansını taçlandırdı ancak takım arkadaşlarının ona yeterli desteği verememesi sebebiyle onu 3 maçta izleyebildik.
Ibrahim Saidou : Kamerunlu sol bek Saidu’nun gösterdiği dayanıkılık takdire şayandı gerçekten de. Sol ayağı çok kıymetli ve takımının duran toplarını kullandığını da gördük. Etkileyici paslar ve başarılı ortalarla kendini gösteren oyuncu defansif anlamda gösterdiği başarılı performansla da beni etkilemeyi başardı. Agresif tutumu ve 1v1’deki başarılı savunma aksiyonları oyuncunun pozitifi yönleri. 195 index puanı da bunları destekler nitelikte.
Hassan Ayari: Sheffield United altyapısında top koşturan Hassan Ayari, Tunus’un en etkili isimlerindendi ancak sarf ettiği efor takımını daha da ileriye taşımaya yetmedi. New York’ta doğan ancak vatandaşlık olarak Tunus’u seçen Hassan Ayari’nin mükemmel bir potansiyeli var. Tekniği ve oyun görüşü gayet iyi seviyede olan 2002 doğumlu oyuncu 20 Ocak’ta Sheffield Utd. U23 takımıyla çıktığı ilk maçta golünü atmıştı.
Chiheb Labidi: Orta saha oyuncusu Labidi, Tunus’u yarı finale taşımada Hassan Ayari ile birlikte çok büyük pay sahibi ancak takımın en etkilisiydi diyebiliriz. Takımı organizasyonlarında kilit role sahip olan oyuncu zarif oluşu, dar alanlarda tekniğiyle öne çıkması ve hızı onun için belirleyici özellikler. 190 boyunda olan oyuncunun bu özelliği topu saklamada onun için iyi bir koz olabiliyor. Geçiş oyunlarında öne çıkan oyuncu 2001 doğumlu ve Tunus’un Club Africain takımında oynuyor.
Wally Fofana: Gambiya formasıyla izlediğimiz 2002’li Fofana, iki ayağını da kullanabilen bir merkez orta saha oyuncusu. Tarzı Teboho Mokoena’ya çok benziyor. Savunma ile hücum arasındaki bağlantıyı kurmada başarılı olan oyuncu dribbling ve patlayıcı kuvvetiyle fark yarattı.
Kajally Drammeh: Bir diğer Gambiyalı oyuncu Drammeh, Gambiya’nın yarı finale gelmesinde çok büyük pay sahibi. Sol ayağını daha etkili kullanan takımın 10 numarası, duran toplarda da topun başına geçti. Geçiş oyunlarını başarılı oynayan oyuncu 1 gol 2 asistle turnuvayı tamamladı.
U-20 Afrika Uluslar Şampiyonası ( Daha önce Afrika Gençlik Şampiyonası veya Afrika U-20 şampiyonası olarak biliniyordu.), bu yıl ne yazık ki alıştığımız bir laf olan “pandeminin gölgesinde” geçti. Buna rağmen güzel bir turnuva geçirdiğimizi düşünüyorum. U20 Afrika Şampiyonası’ndan sonra 13 Mart tarihinde U17 turnuvası başlayacaktı ancak Acil Durum Komitesi toplandı ve Fas’ın ev sahipliğinden çekilmesi sebebiyle ne yazık ki iptal edildi. Sizlere az çok Total Afcon U-20 turnuvasını aktarmaya çalıştım. Umarım fikir sahibi olmanıza yardımcı olarak bir yazı olmuştur.
FAS Afrika Sorumlusu
Henüz yorum yok