Henüz 16 yaşında iken, altyapı eğitimini tamamladığı Norveç ekiplerinden Sandnes’ta profesyonel olan oyuncu, profesyonel olduktan 1 yıl sonra RB Salzburg’un radarına girmeyi başarmış ve Salzburg’un kadrosuna katılmıştı. Buradan tekrar Sandnes’a kiralanan oyuncu, ligde ve kupada toplam 29 maça çıkmış, ancak skor anlamında hiçbir şey üretememişti.
Toplam 2 yıl boyunca Salzburg’ta futbol olarak bir noktaya gelebilen oyuncu, Konyaspor’a katılmadan önce 5 yılını geçireceği Viking’e katıldı.
Transfer geçmişi
- Sandnes Altyapı
- Sandnes
- RB Salzburg
- Viking
- Konyaspor*
Milli Takım rakamları
- Norveç U15: 3 Maç, 1 Gol
- Norveç U16: 11 Maç, 2 Gol
- Norveç U17: 9 Maç, 3 Gol
- Norveç U18: 9 Maç
- Norveç U19: 3 Maç
- Norveç U21: 1 Maç
- Kosova: 1 Maç
Kulüp rakamları
- Sandnes: 29 maç
- RB Salzburg: Resmi maçı yok
- Viking: 154 Maç, 23 Gol, 30 Asist
Oynadığı pozisyon
Viking’te 154 maçta 9295 dakika süre alan hücum oyuncusu, maç içerisinde 4-2-3-1 ve 4-3-3 varyasyonlarını oynatan antrenör Bernsten’in, rakip sahaya yerleşme ve orada kalma aşamasında iken kanat forvetleri çizgiye yanaştıran, bu sayede takıma genişlik kazandıran ve baskıyı artırdığında ise kanat forvetleri ceza sahası içerisinde konumlandıran bir oyun modelini oynatıyordu.
24 yaşındaki Belçika doğumlu Kosovalı hücum oyuncusu Zymer Bytyqi, sağ ve sol kanatta kullanılıyor. Çok sık olmamakla birlikte santrfor mevkisinde de değerlendirilen oyuncu, sol kanatta daha efektif bir performans gösterip, skora daha yakın olabiliyor.
Eliteserien’de geçtiğimiz sezonda rakibi karşılarken kompakt bir 4-5-1 formasyonuna evrilen takım, Zymer Bytyqi’nin defansif anlamda hızlıca alan kapatması ve kontra ihtimalinde de öne fırlayabilecek en optimum seçenek olmasıyla göze çarpıyordu.
Çizgide topla buluştuğu anlarda, bulduğu boşluklar neticesiyle topla içe kat etmeye çalışan oyuncu, eğilim olarak genelde adam eksiltmek ve topu kaybetmek gibi riskleri göze almıyor ve ceza sahası içindeki ya da oyunu tazelemek adına geride konumlanan orta saha oyuncularına veya ters kanada diyagonal pas şeklinde kullanıyor.
Şimdi ise İngiltere Futbol Federasyonu’nun kullandığı FA 4 Corner modeliyle oyuncunun Fiziksel, Teknik, Mental ve Sosyal özelliklerini inceleyelim.
Fiziksel özellikler
1.76 boyunda ve 64 kilo ağırlığında olan oyuncu, rakip ile girilen hava topu mücadelelerinde neredeyse hiç yok. İnce bir vücut kompozisyonuna sahip olan oyuncunun, ikili mücadelelerde ortalama bir grafik elde etmesi gibi bir dezavantajın yanında, ideal boy ve kiloda olması ile sebebiyle patlayıcılık ve uzun mesafeyi kısa sürede kat edebilme gibi avantajından da söz etmek gerekir. Kendisinin çok az ikili mücadeleye girdiğini, ancak girdiği ikili mücadelelerde de vücudunu rakibe temas ettirdiğini ve gerektiğinde omuz omuza mücadele verip kazançlı çıktığı pozisyonlar da oluyor.
Kısa boyu neticesinde hücum ve savunulan duran toplarda ceza sahasında aktif değil haliyle. Ancak rakibin serbest vuruşlarında barajda, köşe vuruşlarında ise ceza sahası çevresinde beklemesi, kendisinin bir kontra silahı olarak kullanıldığını gösteriyor.
Aynı şekilde hücum duran toplarda da rakip ceza sahası çevresine konumlandırılan oyuncu, seken toplara hızlı bir şekilde rakipten önce sahip olabilmek ya da top rakibe geçmişse pres ile rakibi durdurmaya çalışması amaçlanıyor.
Şayet bu vücut kompozisyonu ve sprint becerisi ile başka bir formda kullanılması, çok da yararlı olmazdı. Çünkü duran toplar dışındaki hava topu mücadelelerinde de rakibi rahatsız etmek için bile yükselmiyor. Böylelikle oyuncunun hava toplarında takım lehine bir zafiyet oluşturacağını söyleyebiliriz.
Takımı kontraya çıktığı anlarda ivedi bir şekilde ön tarafa fırlayabilen oyuncunun gayet çevik ve hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Uzun mesafeleri kısa sürede kat edebilecek bir hıza sahip. Çevikliği ile hızını birleştirdiğinde top ile birlikte ani yön değişimleri yapabilen oyuncu, rakibi ekarte edebilirken, rakibin top kapma girişimini de boşa çıkarabiliyor.
Top ile dripling halindeyken dengesini kaybetmiyor ya da ayağından pas ve şut çıkardıktan sonra vücudunda savrulma söz konusu değil. Böylelikle pozisyonların çoğunda ayakta kalabiliyor.
Eliteserien özelinde dayanıklı bir oyuncu. Ancak bu dayanıklılığını maç içerisinde durağan geçirdiği ve bu sayede aktif dinlenme yapabildiği sürelere bağlayabiliriz. Bu özelliği, oyundan kopuk gibi görünmesine yol açsa da, oyunun içerisinde olduğunu gösterecek davranışlar da gösterebiliyor. Enerjisini doğru kullanması, onu her kontrada uzun sprintler atarak görmemizi sağlıyor.
Fiziksel Özellikler: 6,8/10
Teknik özellikler
Sol kanatta kanat forvet oynayan sağ ayaklı oyuncu, çizgide topla buluştuğu anlarda rakibi eksilterek kaleye çapraz ilerlemekten ziyade, sahayı enlemesine paralel kat edip ceza sahası içerisinde pasını atabileceği bir boşluk arıyor. Boşluk bulamadığı anlarda ise pasını diyagonal bir şekilde ters kanada ya da orta saha oyuncularına aktarıyor. Yine de topla sahayı enine kat etmesi, rakip savunmanın hatalı kaymasına ve boşluk oluşturmasına sebep olabiliyor.
FAS ekibimizin geliştirdiği FASt aracımız ile Zymer Bytyqi’nin pas istatistiklerini içeren grafiğe bakalım. Bahsettiğimiz gibi Bytyqi sahayı enlemesine kat edip paslarını buna göre şekillendiriyordu. Merkezden içeriye az pas deniyor, ancak atağın yönünü ters kanada çeviren nitelikte diyagonal pas seviyesinin de yüksek olduğunu görüyoruz.
Orta yapma grafiğinde de görüldüğü üzere, Konyaspor’un kanat oyuncularından bu konuda çok az verim aldığını görüyoruz. Bytyqi ise maç başına 5 orta yaparken, bu ortalarda %29 başarı oranı sağlamakta. Milosevic ve Shengelia ile kıyasladığımızda mutlak bir başarıdan söz etmek mümkün elbette.
Oyuncunun sağ ayağı kuvvetli ancak sol ayağını da kullanabiliyor. Sol ayağıyla pas verebildiğini, orta yapabildiğini, ancak orta ve uzun mesafelerde ortalama ve etkisiz şutlar çıkarabildiğini gözlemliyoruz. Ancak ceza sahasında kaleye yakın noktalardan sol ayağıyla çıkardığı şutların da tehlike arz ettiği bir gerçek.
Özellikle kontralarda gösterdiği pozisyon bilgisi çok iyi, boş alanlara hareketlenebiliyor ve hem takım arkadaşlarına iyi bir pas opsiyonu, hem de rakip için bir tehdide dönüşebiliyor.
Kaleci ile karşı karşıya kaldığı anlarda bitiriciliğini sorgulatan bir son vuruşa sahip. Bu konuda teknik ve fiziksel eksikliğinden ziyade, mental bir eksiklik olduğunu söyleyebiliriz.
Defansif açıdan irdelediğimizde, takımının rakip atakları savuşturmaya çalıştığı anlarda, arkasındaki bek ve sol iç orta saha oyuncusu ile rakibi üç oyuncu ile karşılamak suretiyle desteğini gösterebiliyor. Ancak verdiği bu destek sadece alanı kapatmak ile sınırlı kalsa da, bunun bile takım için çok değerli olduğunu söyleyebiliriz. Hızlıca alan kapatabilmesi, rakibin boşluk bulamamasına sebep olabiliyor. Bu özelliğini ise maçın geneline yayamadığını söylememiz gerekir. Maçın genelinde savunmayı yalnız bırakan bir profil çizerken, yaptığı preslerin topu kapmaya yönelik olmaması, safi rakibi rahatsız etmek amaçlı olması, savunma konusunda birtakım şüphelere yol açabilir.
Teknik Özellikler: 7/10
Mental özellikler
Teknik köşenin son paragrafında değindiğimiz üzere, kontrayı gol ya da asist ile olumlu tamamlayacak şut ve pasını atabileceği anlarda kararsızlık yaşaması, takımı için büyük bir handikap olabiliyor. Uzun mesafeli dripling ve adam eksiltmeler sonucu kaleye yaklaşan oyuncunun, yapabilecekleri konusunda kararsızlaşan bir oyuun yapısı var. Bilhassa bu kararsızlığı, kale önünde daha da belirginleşiyor.
Pas opsiyonu olduğu durumlarda, takım arkadaşlarının kendisini tercih etmemesi kendisini hırçınlaştırabiliyor. Üstelik bu tercih edilmeme esnasında kendisine rakipten bir baskı yoksa, takımın motivasyonunu negatif etkileyecek kadar sinirlenebiliyor.
Açık alan bulduğunda ve topla bu alanı kat ettiğinde soğukkanlı kalamıyor ve kararsızlaşabiliyor. Çoğu zaman olmasa da bu tarz kararsızlıklar yaşaması, hücum anlamında skoru doğrudan etkileyebilen bir özelliğe dönüşüyor.
Topu kontrol ederken ise tam tersine bir sakinlik gösterebilen oyuncu, rahat bir şekilde top kontrolü yapabiliyor ve akabinde pasını çıkarabiliyor.
Maçın geneline kıyasla, oyundan düşme ya da kopukluk yaşaması, bilhassa hücum sekanslarında oldukça düşük. Oyunu takip edebiliyor ve bu sayede iyi pozisyon alıp skora yaklaşabiliyor.
Ortada istenilmeyen bir skor varsa sorumluluk alabiliyor. Geriye gelip top çıkarıyor, arkadaşlarını yönlendiriyor. Motive olabilen, aynı zamanda motive edebilen bir oyuncu ve çok sık göremesek de takımı silkeleyebilecek liderlik gösterebiliyor.
Bazen olmayacak bir pozisyonda özgüven gösterebilirken, çok kolay bir pozisyonda ise özgüvenli durmuyor.
Fiziksel ve Teknik köşede bahsettiğimiz gibi, kompakt savunmada çok az etkin olması, oyunun her iki yönünü aynı seviyede oynayamadığını, haliyle çalışkanlığının sadece hücum geçişlerinde görece iyi olduğunu gözlemliyoruz.
Kalelerinde görülen bir atak sonucu kayıtsız kalamıyor ve takım arkadaşlarını uyarıcı ve yönlendirici olabiliyor. Bu yönüyle de bizlere aidiyet duygusunun olduğunu ve umursamaz biri olmadığını gösteriyor.
Mental Özellikler: 5,5/10
Sosyal özellikler
Instagram’ı aktif bir şekilde kullanan oyuncu, sosyal hayatından ve maç içi kesitler paylaşmasının yanında, Konyaspor’a transfer olduktan sonra kendisine gelen başarı dileklerine karşı teşekkür ettiği paylaşımları da var.
Yıllar evvel temsilciliğini yapan Jim Solbakken’in açıkladığına göre, RB Salzburg’un o dönem sportif direktörlüğünü yapan Ralf Rangnick, dönemin Viking oyuncusu Valon Berisha’yı izlemek için Viking-Sandnes maçına geliyor. Ancak Sandnes oyuncusu Zymer Bytyqi’yi de beğenen Rangnick, her iki oyuncuyu da Salzburg’a kazandırıyor. Akabinde olması gerekenin aksine Salzburg’ta gelişimi duraksayan oyuncu ile kritik bir konuşma yaptığını ekleyen Solbakken, Zymer’i futbola döndürmeye çalışırken futbol ya da fast food restoranında kasiyerlik yapmak arasında seçim yapmaya zorladığını ifade ediyor.
Aslında anlıyoruz ki, Konyaspor’un yeni transferi Zymer Bytyqi, futbola başladığı günden bu yana zihinsel anlamda zorluklar yaşamış ancak belli bir noktaya gelmeyi başarabilmiş bir oyuncu.
Sosyal Özellikler: 7/10
Genel değerlendirme
Savunmadan hazırlık paslarıyla bir oyun temeli oturtmaya çalışan Konyaspor, topun dolaştığı alanlarda nicelik bakımından sağladığı yoğunlukla bunu bir nebze başarabilen bir görüntüsü var. Zymer Bytyqi’nin boş alanlara hareketlenebilmesi, top kontrolü ve pas tekniğinin gelişmiş olması, Konyaspor’un bu oyun modeline entegre olabileceğini gösterirken, oyuncunun topu aldıktan sonra kısa süreli yaşadığı kararsızlıklar ise, rakibin aldığı aksiyona göre top kaybıyla da sonuçlanabilir.
Dar ve katı bir savunma anlayışıyla oynayan Konyaspor’un, maçın geneline yaydığımızda, rakibi beklerken çoğu zaman alanı kapatan, ancak bundan öte gidemeyen bir savunma aksiyonu olan bir Bytyqi’ye de hazır olması gerekmekte.
Bunun dışında hücum anlamında Fiziksel ve Teknik köşede belirttiğimiz üzere hızı ve çevikliği birleştiğinde kolay rakip geçebilen oyuncunun, haliyle kaleye yaklaştıkça asist ve gol hanesinin kabarabileceğini söylemek sürpriz olmaz. Ancak zihinsel anlamda bazı pozisyonlarda takındığı panik havası, çok basit çıkarılabilecek gol pasının ya da rahat atabilecekken atamadığı gol vuruşunu yapamadığını da görebiliriz.
Ancak her halükarda, tüm özelliklerini göz önüne serdiğimizde, hem genç olması, hem de bonservissiz takıma katılışı ile bir fırsat transferini izliyor olacağız.
Genel Değerlendirme: 6,5/10
The PFSA Lisanslı Scout, FAS Norveç ve İsveç Sorumlusu
Henüz yorum yok